Щастя, радості і веселої Масляної чи Масниці!
Масляна починається 7 березня і триватиме цілий
тиждень - до 13 березня. Ще одна назва Масляної — Сирна седмиця,
оскільки в ці дні, православні готуються до Великого посту,
який починається після Масниці.
Масляну святкували в Україні ще в язичницькі часи,
тоді поклонялися Сонцю. Свято, за традицією, відзначалося в період весняного
рівнодення. З приходом християнства всі язичницькі звичаї поступово
викорінювалися, однак традиція святкувати Масляну залишилася. Завжди Масляна
святкувалася перед Великим постом, причому щороку в різний час, бо Великдень, яким закінчується піст, не має чіткої дати.
Хотілося б відзначити, що Масляна - 2016, яка буде відзначатися в Україні з 7.03 по 13.03,
завжди святкувалася з розмахом. Одна з традицій Масляної — поїдання млинців.
При цьому у святковий тиждень православним забороняється їсти м’ясо, але ще
можна їсти рибу, яйця, молочні продукти. За повір’ям, чим яскравіше і цікавіше
прожити масляний тиждень, тим щасливішим і багатшим буде рік. На Масляну в 2016
році, як і раніше, будуть спалювати опудало масниці, яке роблять з соломи і
вдягають у перший день святкового тижня, а в останній день його спалюють.
Завершиться Масляна „сиропусною” неділею. В цей день варять вареники, мовляв, і „ бусурмани у цей день вареники їдять”. Їдять чи не їдять не знаємо, але саме у цей день завершуються зимові свята українців. Тож готується святкова вечеря, запрошуються родичі, просять прощення один у одного за образи чи непорозуміння. Бо назавтра прийде день і почнеться Великий піст. Час великого очищення для віруючих душ, час великого переосмислення життя, час втілення задуманих планів на Різдво. Прийде весна, тепло, і для хлібороба починається велика пора священодійства – вирощування святого хліба.
Благослови, мати,
Весну закликати,
Весну закликати,
Зиму проводжати.
Весна у човночку,
Зима у возочку…
Щастя, радості і веселої Масляної чи Масниці!
Немає коментарів:
Дописати коментар