понеділок, 7 березня 2016 р.



Щастя, радості і веселої Масляної чи Масниці!

     Масляна  починається 7 березня і триватиме цілий тиждень - до 13 березня. Ще одна назва Масляної — Сирна седмиця, оскільки в ці дні, православні готуються до Великого посту, який починається після Масниці.

     Масляну святкували в Україні ще в язичницькі часи, тоді поклонялися Сонцю. Свято, за традицією, відзначалося в період весняного рівнодення. З приходом християнства всі язичницькі звичаї поступово викорінювалися, однак традиція святкувати Масляну залишилася. Завжди Масляна святкувалася перед Великим постом, причому щороку в різний час, бо Великдень, яким закінчується піст, не має чіткої дати.

     Хотілося б відзначити, що Масляна - 2016, яка буде відзначатися в Україні з 7.03 по 13.03, завжди святкувалася з розмахом. Одна з традицій Масляної — поїдання млинців. При цьому у святковий тиждень православним забороняється їсти м’ясо, але ще можна їсти рибу, яйця, молочні продукти. За повір’ям, чим яскравіше і цікавіше прожити масляний тиждень, тим щасливішим і багатшим буде рік. На Масляну в 2016 році, як і раніше, будуть спалювати опудало масниці, яке роблять з соломи і вдягають у перший день святкового тижня, а в останній день його спалюють.

      Завершиться Масляна „сиропусною” неділею. В цей день варять вареники, мовляв, і „ бусурмани у цей день вареники їдять”. Їдять чи не їдять не знаємо, але саме у цей день завершуються зимові свята українців. Тож готується святкова вечеря, запрошуються родичі, просять прощення один у одного за образи чи непорозуміння. Бо назавтра прийде день і почнеться Великий піст. Час великого очищення для віруючих душ, час великого переосмислення життя, час втілення задуманих планів на Різдво. Прийде весна, тепло, і для хлібороба починається велика пора священодійства – вирощування святого хліба.

  Благослови, мати,

 Весну закликати,

 Весну закликати,

 Зиму проводжати.

 Весна у човночку,

 Зима у возочку…


Щастя, радості і веселої Масляної чи Масниці!

Немає коментарів:

Дописати коментар